Τί προτιμούν τελικά οι άνδρες;

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

«Ο εραστής της παντόφλας και η εσχάτη προδοσία»

Σήμερα βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να σχολιάσουμε την έκδοση της νέας νουβέλας του γνωστού πλέον σε όλους μας ολλανδού συγγραφέα van den drepeste, με τίτλο «Ο εραστής της παντόφλας και η εσχάτη προδοσία», από τις εκδόσεις zip kilot books.

Το καινούριο αριστούργημα του van den drepeste βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας μας σε μία επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, στην γνωστή για τις καρναβαλικές της εκδηλώσεις, Πάτρα.

Πρωταγωνιστής της νουβέλας είναι ο μικρός πρασινολαίμης. Ο Πράσινος, όπως αποκαλείται στη παρέα του, ήταν ένα παιδί που μεγάλωσε σε μία άλλη μικρή επαρχιακή πόλη και που η μοίρα τον έφερε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του στη πόλη των Πατρών, γνωρίζοντας την αληθινή φιλία και τι θα πει να νοιάζεσαι τον άλλον.

Ο μικρός πράσινος, ήταν αυτός που βοηθήθηκε από τους φίλους του να ορθοποδήσει όταν η ζωή του φέρθηκε άσχημα και τον οδήγησε σε βαθιά κατάθλιψη, χάριν στις συνεχόμενες ερωτικές απογοητεύσεις (αμέτρητες χυλόπιτες). Ο φίλος του Πραγαλά (εκ Πράγας προερχόμενος) ήταν αυτός που πρώτος απ’ όλους του στάθηκε και του έδειξε το δρόμο της ανάκαμψης. Ήταν αυτός που μαζί με τον Μίναγο (γεννημένος στο Παρίσι το 1967) και τον Νικολά Λα ήρθα Ναξε Κουραστώ (γόνος της γνωστής οικογένειας επαναστατών), οδήγησαν τον Πράσινο στο νησί των Φαιάκων για αρχή και στη συνέχεια τον συνόδεψαν στα καρναβαλικά δρώμενα των Πατρών εν έτη 2008. Ο μικρός Πράσινος έδειχνε αρχικά να αναγνωρίζει την προσπάθεια αυτή των φίλων του και ήταν αυτός που πρώτος ευχήθηκε το «ζωή σε εσάς» στον Μίναγο, όταν αυτός θρηνούσε τον χαμό συγγενικού του προσώπου και ύστερα περίλυπος οδηγήθηκε σεμνά και ταπεινά προς τον χώρο ανάπαυσης (στο κρεβάτι του). Άλλο ένα δείγμα σεμνότητας και «αγάπης» του Πράσινου προς τα «αδέρφια», όπως τους αποκαλούσε, ήταν η ανάληψη καθηκόντων μεταφορέα πίτσας κατά τη διάρκεια τέλεσης των εορταστικών εκδηλώσεων.

Όλα αυτά όμως για τον μικρό και ανόητο Πράσινο, δεν ήσαν ικανά στο να διατηρήσουν αυτό το άριστο κλίμα στην «αδερφική» παρέα. Ήταν τέλη του Φεβρουαρίου που εδόθη το μεγάλο και τελειωτικό χτύπημα. Ο μικρός Πράσινος ορμώμενος από το ότι πλέον πατάει με τα 2 πόδια σε ένα παπούτσι και μη μπορώντας να αμυνθεί-τρέξει για να αποφύγει την παντόφλα, που τους τελευταίους μήνες αρπάζει καθημερινώς, έγινε πρωταγωνιστής στην εσχάτη προδοσία! Διέγραψε το πολυτάραχο αλλά γεμάτο αγάπη παρελθόν του και βάζοντας ένα Χ, αποφάσισε τη κάθοδο του στις καρναβαλικές εκδηλώσεις χωρίς την παρουσία της αδελφότητας.

Το βασικό ερώτημα που αναλύει ο συγγραφέας είναι το κατά πόσο μπορεί ένα παιδί που αγαπήθηκε τόσο, δημιουργώντας μία σχέση να διατηρήσει τις φιλίες του και να μην απομονωθεί αρπάζοντας συνεχώς παντόφλα.

Αξίζει να διαβάσετε τη συγκεκριμένη νουβέλα…. Αναμένω με χαρά τα σχόλια σας!

12 σχόλια:

η κυρά μας η μαμή είπε...

εξαίρετη γραφή!
μεστό ύφος!
παραστατικότητα στην αφήγηση!

Άγιστα τγία!

Λαμβάνωντας υπ'οψιν και το θέμα της νουβέλας σε κατατάσσω αυτόματα στους μεγάλους τραγικούς, και θέτω υπηρέτη σου τον Χυσομέντωρα αφενός για να σταματήσει να τρεχει πίσω απο τα φουστάνια και αφετέρου γιατί variete.

Επιπλέον έχω ήδη κάνει ενέργειες για το εστάμπλισμεντ ιδρύματος με όνομα Για τη φουκαριάρα τη παντόφλα του στην οποία με κόπο και αφοσίωση ο, μαθημένος πια, Πραγαλά προσπαθεί να επαναφέρει και να θεραπεύσει ψυχολογικά τις άμοιρες πάντοφλες. Παντόφλες οι οποίες υπήρξαν άδικα θύματα του εραστή τους. Παντόφλες κακοποιημένες. Σάπιες του δε μπότομ.

Πράσινος, δεν ήταν Πράσινος, είχε το χρώμα του ουρανού και...

Θα σε θυμόμαστε όλοι Πράσινε.

Παργαλάτσος είπε...

Αισθάνομαι, νιώθω και με διαπερνά ωσάν ηλεκτρικό ρεύμα ίσο με 100000Α. Δεν πίστευα πως θα μπορούσα να συναντήσω στη ζωή μου τόση κουλτούρα μαζεμένη και συγκεντρωμένη σε έναν χώρο. Είμαι κατενθουσιασμένος που γνωρίζεις φίλε Μίναρε το υπέροχο αυτό δημιούργημα.
ΥΓ: Πρέπει να αναφέρω πως έχει επηρεαστεί βαθειά (μέχρι λαρυγγιού) από τον μεγάλο, αλλά προγενέστερό του συγγραφέα, Μισέλ ζαν Τάγκα.

η κυρά μας η μαμή είπε...

Παργαλάτσε γράψαμε το ίδιο λεπτό. Πιάσε Πράσινο!

Παργαλάτσος είπε...

oyoyoyoy!!! super!!! yeah!!! γαμάτοοοο!!! Αισθάνομαι, μπλογκ, 11 εναντίον 11, γήπεδο, αφοδεύω, κρασί, μπάλα, πλαστική κούκλα, αισθάνομαι, σεξ, πάντα, γουρούνι, τραγί, αισθάνομαι.

Ανώνυμος είπε...

xaxa! aisthanomai! kserw egw!

Ανώνυμος είπε...

Nomizo agorakia pos eisaste ligo ipervolikoi. An k den gnorizo akrivos thn istoria, katalaveno pos o mikros prasinos kanei afto pou kanete oi perissoteroi. trote pantofla.

ALLA AFTOS MALLON DEN KRATAEI OUTE TA PROSXHMATA!
ELEOS KYRIE ARXIPANTOFLAKIA!

Γιώργης Μίναρος είπε...

Μακάρι όλα αυτά τα σχόλια να μπορούσε να τα διαβάσει ο πρωταγωνιστής της νουβέλας Πράσινος.

Αλλά μάλλον ούτε αυτό δεν "προλαβαίνει" να κάνει πλέον!

Spiros είπε...

Την έχω διαβάσει την νουβέλα.
Άπαιχτη, στο γνωστό ύφος του Van Den Drepeste.
Καυστικός αλλά πάντοτε ορθά τοποθετημένος.

Χωρίς να ξέρω την ιστορία, η αλλαξοπίστηση του κεντρικού ήρωα, αν υποθέσουμε πως ο Van Den Drepeste λέει ως συνήθως την αλήθεια αντικειμενικά, τότε είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων κατάπτυστη. Ένα σκάνδαλο, ένα αίσχος...

Τόσο πολύ μωρε..
Σας είχα για εκτιμητέα οικογένεια.
Πως γαμιέστε έτσι?

Αγαπητή Τζία, μην είσαι δογματική.
Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
Υπάρχουν και άλλοι που δεν τρώνε παντόφλα.
Τρώνε σαγιονάρα.

Ανώνυμος είπε...

pantos tha thela poly na gnoriza afton ton prasino. Tha ton eixa kanei skilaki xaxaxaxa

Ανώνυμος είπε...

Pantos prepei na po pos meta thn apraksi sto blog, kanate gero mpasimo pali. bravo paidia. sas divazo fanatika!

Spiros είπε...

Παραθέτω βίδεο για την βασική εκπαίδευση του Πράσινου.
Να το χρησιμοποιεί ως χάπι 3 φορές την ημέρα, πρωί μεσημέρι βράδυ.
Αν αυτό αποτύχει, θα πρέπει δυστυχώς να προβούμε σε ηλεκτροσόκ, ή ακόμη ακόμη σε μία ανέλπιστη ύστατη περίπτωση και σε ευνουχισμό.

http://www.youtube.com/watch?v=oVjw21ToVNw

Μυρωδιάς είπε...

Απαράδεκτη συμπεριφορά. Ε ρε να μην το ξέρω το μουνόπανο τον Πράσινο να του ανοίξω το κεφάλι.
Αλλά μία στιγμή ρε αδέρφια. Κάποιος πρέπει να παίξει το δικηγόρο του διαβόλου. Κάποιος πρέπει να υπερασπιστεί αυτό το παληκάρι που δεν έχει δικαίωμα να γράψει στο blog μας. Τυχαία λοιπόν ο κλήρος έπεσε σε εμένα. Θα αναλάβω εγώ αυτόν τον άχαρο ρόλο, κινδυνεύοντας να χαρακτηριστώ ως ο Πράσινος Κούγιας.
Ξεκινώ αναφέροντας 2-3 σημεία/κλειδιά της νουβέλας «Ο εραστής της παντόφλας και η εσχάτη προδοσία» του αγαπητού Van Den Drepeste:
- Στη σελίδα 145 ρητά αναφέρεται πως ο Πράσινος είναι άπειρος γκάβλας. Αυτό θα πρέπει να το λάβουμε όλοι υπόψην μας.
- Στη σελίδα 207 (τελευταία παράγραφος) φαίνεται πως σε μία στιγμή απόγνωσης ο Πράσινος άνοιξε διάπλατα τον πάτο τόσο του Αρμένιου ποιητή Κarousan Wx Poso Gamiemai, όσο και του Άγγλου μηδενιστή Triglia No (Στα ελληνικά Όχι Τρίγλια). Επομένως δεν μπορεί να είναι αληθή όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο.
- Στη σελίδα 411, λίγο πριν ο Πράσινος μπει στο αυτοκίνητο του Κarousan Wx Poso Gamiemai δήλωσε διστακτικά: «Λες να πέσει καμιά κουτσιλιά στην καινούρια μπλούζα μου?» (την μπλούζα την είχε λάβει ως δώρο γενεθλίων από τον Αρμένιο ποιητή)

Ύστερα από όλα αυτά κύριοι έχω να δηλώσω πως σαν πρόεδρος της Παναχαϊκής γαμώ το θεό σας.